Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-der-Zeven-Weeën met omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de 18de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeënkapel, ook Terschreienkapel of Boskapel genoemd. De kapel is met haar omgeving ook beschermd als dorpsgezicht, zowel ten zuiden van de Korrestraat (1982) als ten noorden van de straat (1983).

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en volkskundig waarde van de kapel als volgt werd gemotiveerd: "de kapel, door de legende die aan de oorsprong ligt van het bedevaartsoord en als overblijfsel van een vroegere groep kapellen die een ommegang vormen." De artistieke, in casu architectonische waarde van de kapel werd als volgt gemotiveerd: "de kapel als laat-18de-eeuwse bakstenen kapel, witgekalkt, met een interieur uit dezelfde periode."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000695, Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeënkapel met haar omgeving, advies KCML (1982).

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeënkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Korrestraat (Herzele)
De kapel is gelegen op een helling in een open landschap en wordt omgeven door lindebomen. Een jaartal op een nis in de gevel dateert de kapel in 1781.