Herenhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Nr. 9, 11, 13. Oorspronkelijk één breedhuis van negen trav. en twee bouwl., uit XVI-XVII A: te herkennen aan het steile zadeldak en de r. zijtrapgevel, en aan de doorlopende overkraging van de bovenverd., aanvankelijk op bogen welke gedeeltelijk weggekapt en opgevuld werden tot een recht profiel, terzelfdertijd werden de muurankers deels afgezaagd. Vlg. archiefstukken zouden in 1752 de z

Herenhuis

Gewad 9-13 (Gent)
Oorspronkelijk één breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen, uit de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. De oude kern is nog te herkennen aan onder meer het steile zadeldak en de rechter zijtrapgevel. Volgens archiefstukken zouden in 1752 de zes rechter traveeën verbouwd zijn tot een rijk versierde rococogevel met een centraal bekronend driehoekig fronton op consoles. De twee woningen van drie en zes traveeën die aldus ontstaan waren werden volgens archiefstukken in 1802 verbouwd zodat de huidige doorlopende lijstgevel tot stand kwam, heden opgesplitst in drie woningen van respectievelijk twee, twee en vijf traveeën.

Wordt opgevolgd door

Herenhuis