Hoekhuis gedateerd 1913

Beschermd monument van 23-02-2001 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zottegem
Deelgemeente Zottegem
Straat Laurens De Metsstraat
Locatie Laurens De Metsstraat 51 (Zottegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41081/155.1
  • OO002498

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoekhuis gedateerd 1913

Laurens De Metsstraat 49, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

In 1913 werd voor aannemer van bouwwerken Jean-Baptiste Deweerdt een woning opgetrokken aan de hoek van de Laurens Demetsstraat met de Kapellestraat.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Het hoekhuis, gedateerd 1913, is beschermd als monument.

Waarden

Woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Herenhuis van 1913, boven een natuurstenen plint met oranjekleurige machinaal gevormde baksteen en natuurstenen gevelbanden opgetrokken, met in boogsegment en rondboog afgewerkte ramen, versierd paneel van faiencetegels en afgeronde, torenvormig uitgebouwde hoek met halfrond smeedijzeren balkon en in faiencetegels aangebracht jaartal 1913.
Stijlkenmerken, karakteristiek voor de eeuwwisseling, in het bijzonder de art-nouveaustijl: verzorgd kleurig metsel- en voegwerk, faiencetegels die typisch florale art-nouveaumotieven vormen, vormgeving van de smeedijzeren borstwering, de zweepslagstijl' van 'opengewerkte' gootklossen, met kleinhouten onderverdeelde bovenlichten bij ramen en deuren.
Binnendeuren met kleinhouten bovenlichtverdelingen en dubbele deurvleugels met liggend ovaal in het bovenlicht, in opbouw en vormgeving anders dan de gevels getuigend van een grotere soberheid, kenmerkend voor de meer geometrische, meer classicistische vormen van het tweede decennium van de 20ste eeuw (zogenaamde proto art deco).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.