Beschermd monument

Hoekhuis gedateerd 1913

Beschermd monument van tot heden

ID
9359
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9359

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 23-02-2001  ID: 3649

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het hoekhuis, gedateerd 1913, is beschermd als monument.Waarden

Woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Herenhuis van 1913, boven een natuurstenen plint met oranjekleurige machinaal gevormde baksteen en natuurstenen gevelbanden opgetrokken, met in boogsegment en rondboog afgewerkte ramen, versierd paneel van faiencetegels en afgeronde, torenvormig uitgebouwde hoek met halfrond smeedijzeren balkon en in faiencetegels aangebracht jaartal 1913.
Stijlkenmerken, karakteristiek voor de eeuwwisseling, in het bijzonder de art-nouveaustijl: verzorgd kleurig metsel- en voegwerk, faiencetegels die typisch florale art-nouveaumotieven vormen, vormgeving van de smeedijzeren borstwering, de zweepslagstijl' van 'opengewerkte' gootklossen, met kleinhouten onderverdeelde bovenlichten bij ramen en deuren.
Binnendeuren met kleinhouten bovenlichtverdelingen en dubbele deurvleugels met liggend ovaal in het bovenlicht, in opbouw en vormgeving anders dan de gevels getuigend van een grotere soberheid, kenmerkend voor de meer geometrische, meer classicistische vormen van het tweede decennium van de 20ste eeuw (zogenaamde proto art deco).

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoekhuis gedateerd 1913

Laurens De Metsstraat 49 (Zottegem)
In 1913 werd voor aannemer van bouwwerken Jean-Baptiste Deweerdt een woning opgetrokken aan de hoek van de Laurens Demetsstraat met de Kapellestraat. Het hoekhuis telt twee bouwlagen en vijf traveeën, waarvan drie in de Laurens Demetsstraat, één aan de hoek en één in de Kapellestraat. Dit hoekhuis vertoont heel wat stijlkenmerken, karakteristiek voor de eeuwwisseling, in het bijzonder de art-nouveaustijl


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.