Beschermd monument

Stadswoning

Beschermd monument van tot heden

ID
9362
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9362

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 23-02-2001  ID: 3649

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De stadswoning is beschermd als monument.Waarden

Woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Bij het hoekhuis nummer 51 horende woning en atelier, in 1914 gebouwd, met gebruik van dezelfde gevelmaterialen als het hoekpand, maar met meer gevarieerde vormgeving bij de verdieping: centrale puntgevel onder zadeldak met breed vierledig raam met onderverdeelde bovenlichten onder stalen balk en opschrift "J.B. Deweerdt/bouwwerken", blinde puntgevel met stijl- en regelwerk op opengewerkte klossen bij op windveren uitkragend dak.
Zijrisalieten met drie ramen waarvan het hogere middenvenster in spiegelboog is uitgewerkt; stalen raamlateien met rozetten, houten kroonlijsten met rechte en gebogen vormen.
Interieurs met deuren waarin met glas-in-lood gevulde bovenlichten met bloemkorfmotieven die de art-decostijl aankondigen; inkomhal met vloer in eenvoudig geometrisch patroon, houten bordestrap met lambrisering en gecanneleerde trappaal, kast- en zitbankcombinatie en een historiserend plafond met kinder- en moerbalken op kraagstukken.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Laurens De Metsstraat 49 (Zottegem)
Het pand in de Laurens Demetsstraat nummer 49, dat tot dezelfde eigendom behoort als het naastliggende hoekpand en in 1914 werd opgetrokken, wordt gekenmerkt door dezelfde gevelmaterialen als het hoekpand, maar de verdieping vertoont een meer gevarieerde vormgeving.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.