Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina

Beschermd monument van 12-06-1986 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Herzele
Deelgemeente Steenhuize-Wijnhuize
Straat Kloosterberg
Locatie Kloosterberg 1 (Herzele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41027/123.1
  • 4.01/41027/162.1
  • OO001144

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina

Kloosterberg 1, Herzele (Oost-Vlaanderen)

Grote kerk met omringend, ommuurd kerkhof; weg en trap aan westzijde.

Beschrijving

De bescherming omvat de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina. In de kerk is ook het orgel beschermd als monument, sinds 1976. De kerk is gelegen binnen de als dorpsgezicht beschermde dorpskern van Steenhuize-Wijnhuize.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de Heilige Catharina als volgt werd gemotiveerd:
"de historische waarde als oorspronkelijk gotische kerk die in het begin van de 19de eeuw gewijzigd werd, maar waarvan de toren dateert uit de 14de eeuw met een torenspits uit 1576."
"de artistieke waarde van het gave 19de-eeuwse interieur."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000754, Dorpskom met verscheidene monumenten, advies KCML (1986).

Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en Heilige Catharina is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.