Beschermd monument

Herenhuis met bijgebouwen en tuin

Beschermd monument van 23-02-2001 tot heden
ID: 9366   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9366

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 23-02-2001  ID: 3649

Beschrijving

Het herenhuis is met inbegrip van de bijgebouwen en de tuin beschermd als monument.


Waarden

Woning met bijgebouwen en tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Op de wanden van de koetsdoorrit geschilderde landschaptaferelen van het einde van de 19de eeuw met sporen van oorspronkelijke omlijsting met kenmerkende art-nouveaulijnvoering.
Kleine hal met eenvoudige bordestrap met balustervormige trappaal en trapspijlen; salon met bewaarde oorspronkelijke binnenafwerking in neorococostijl: marmeren schouw, luchter, sierdraperieën of lambrequins en spiegels boven de haard en tussen de ramen, met puttifiguurtjes beschilderd plafond; met kleinhouten beglaasde houten tussenwand met dubbele deurvleugels als verbinding naar een tweede salon; tweede salon met bewaard gebleven geprofileerd stucplafond, haard en haardspiegel; laat-19de-eeuwse aanbouw met wandbekleding van wandtapijtimitaties met geschilderde landelijke taferelen.

historische waarde

Herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw waarvan de voorgevel gekenmerkt wordt door gebruik van meerkleurige baksteen bij raamomlijstingen, gevelbanden en ruitpatronen tussen gootklossen; twee risalieten van respectievelijk twee en drie bouwlagen, met ramen in boogsegment en korfboogramen; kroonlijst op gesculpteerde klossen; rechterrisaliet met tuitgevel met overhoeks geplaatste makelaar.
Voor het einde van de 19de eeuw karakteristieke afwerking van een annex aan de tuinzijde: gevels bekleed met cement in imitatiepatroon van breuksteen, segmentboogramen omlijst met imitatie kettingverband en met onderverdeelde bovenlichten, gebruik van imitatie breuksteen en plaasteren leeuwenkop bij tweelichtraam in de zijgevel, deur geflankeerd door cementimitatie van boomstammen met luifel en opschrift Villa Boubec, door imitatiestammen en -takken gevormde borstwering bij platform, bereikbaar via open bordestrapconstructie met trapboom en borstwering als boomstamimitatie.
Gekasseide ingang tot achtertuin via hek, scharnierend achter pijlers die als boomstamimitatie in cement zijn uitgewerkt; ceder bij een met kasseien verharde koer, gelegen voor de tuin; tuin met gevormde buxus en vijvertje; bakstenen éénlaags koetshuis met paardenstal met plaasteren paardenkop boven de poort.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Herenhuis met bijgebouwen en tuin

Laurens De Metsstraat 64 (Zottegem)
Herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Voor dit gebouw werd gebruik gemaakt van meerkleurige gevelbaksteen. Gele en grijze bakstenen worden gebruikt voor raamomlijstingen, gevelbanden en ruitpatronen tussen de gootklossen. De gevel met arduinen plint, wordt gevormd door twee risalieten van respectievelijk twee en drie bouwlagen.