Leilindedreef bij Kasteel Hansbeke

Houtig erfgoed

Beschrijving

De leilindendreef (tussen het hek van het kasteeldomein van Hansbeke en de Melkerijstraat) te Hansbeke is beschermd als monument. Een zone van 20 meter breedte aan weerszijden van de dreef is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De leilindendreef, evenals een zone van 20 meter aan weerszijden ervan, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De verschillende houtig erfgoedobjecten vormen een historische eenheid met kasteel, respectievelijk kerk, en getuigen van de historische samenhang tussen beide. Ze vervullen een bijzondere betekenis als ontmoetingsplaats.

artistieke waarde

De verschillende houtig erfgoedobjecten zijn structuurbepalende elementen van het tuinarchitecturaal ensemble en beeldbepalende onderdelen van het tuinarchitecturaal concept van het kasteeldomein van Hansbeke, verbonden met de dorpskern, en teruggaand tot het einde van de 18de, begin van de 19de eeuw. Het betreft beeldbepalende objecten op zich, met mooie representatieve groeivorm en/of kunstsnoeivorm, die ook de dikste en vermoedelijk ook oudste van de regio zijn. De grauwe abelen en de pluimes behoren tot de dikste en vermoedelijk ook oudste van Vlaanderen.

Melkerijstraat (Deinze)
Een kasteeldreef van circa 370 meter lang verbindt het kasteel met het dorp van Hansbeke. De dreef is uniek omdat ze nog op traditionele wijze wordt gesnoeid. De dreef is een zeldzaam voorbeeld van een geleide lindedreef.