Beschermd monument

Beschermd monument van tot heden

Parochiekerk, kasteel, dienstgebouw, schandpaal, orangerie, hoeve en dorpskern
definitieve beschermingsbesluiten: 12-06-1986  ID: 2151

Beschrijving

De bescherming omvat de woning van de voormalige hoeve. Het gebouw is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskern van Steenhuize-Wijnhuize.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de hoeve als volgt werd gemotiveerd: "als woongedeelte van hoeve in burgerlijke vorm uit 1775 gesitueerd tussen de kerk en het kasteel van Steenhuize, met een monumentale arduinen deuromlijsting met versierde sluitsteen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000754, Dorpskom met verscheidene monumenten, advies KCML (1986).

De hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de bescherming van

Kloosterberg 31 (Herzele)
Burgerhuis met laatclassicistische inslag in ommuurde voortuin met hek. Woonhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder pannen zadeldak; verankerd jaartal 1775 op de rechter zijpuntgevel.