Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus: leilinden

Houtig erfgoed

Beschrijving

De leilinden bij de parochiekerk Sint-Petrus en Paulus te Hansbeke zijn beschermd als monument. Een vlakvormige zone eromheen, bestaande uit het volledig kadastraal perceel met een buffer van 10 meter eromheen, is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De linden bij de kerk, evenals een vlakvormige afbakening eromheen, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De verschillende houtig erfgoedobjecten vormen een historische eenheid met kasteel, respectievelijk kerk, en getuigen van de historische samenhang tussen beide. Ze vervullen een bijzondere betekenis als ontmoetingsplaats.

artistieke waarde

De verschillende houtig erfgoedobjecten zijn structuurbepalende elementen van het tuinarchitecturaal ensemble en beeldbepalende onderdelen van het tuinarchitecturaal concept van het Kasteeldomein van Hansbeke, verbonden met de dorpskern, en teruggaand tot het einde van de 18de, begin van de 19de eeuw. Het betreft beeldbepalende objecten op zich, met mooie representatieve groeivorm en/of kunstsnoeivorm, die ook de dikste en vermoedelijk ook oudste van de regio zijn. De grauwe abelen en de pluimes behoren tot de dikste en vermoedelijk ook oudste van Vlaanderen.

Leilinden bij parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp, Kerkakkerstraat (Deinze)
Op het voormalige kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Pauls bevindt zich een rij leilinden, bestaande uit Hollandse linde (Tilia x europaea), zomerlinde (Tilia platyphyllos) en winterlinde (Tilia cordata).