Bedrijfsgebouw Sanitary Underwear Company S.A.

Beschermd monument van 03-01-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zottegem
Deelgemeente Zottegem
Straat Gustaaf Schockaertstraat
Locatie Gustaaf Schockaertstraat 7 (Zottegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41081/143.1
  • OO001209

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Bedrijfsgebouw Sanitary Underwear Company S.A.

Gustaaf Schockaertstraat 7, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

In achterbouw bevindt zich een opmerkelijk gewapend-betonnen fabrieksgebouw van de "Sanitary Underwear Company S.A.", naar ontwerp van ingenieur De Puyseleere, gedateerd 1909 (en aldus een der eerste betonconstructies van ons land).

Beschrijving

Het bedrijfsgebouw van de Sanitary Underwear Company S.A. is met inbegrip van het hoofdgebouw, de octogonale fabrieksschouw in betonmetselwerk en één Lancashire-scheepsstoomketel Usines de Jumet beschermd als monument.

Waarden

Het fabrieksgebouw van de Sanitary Underwear Company S.A. uit 1909 is met inbegrip van het hoofdgebouw, de octogonale fabrieksschouw in betonmetselwerk, één Lancashire-scheepsstoomketel Usines de Jumet uit 1909 beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als een zeer goed voorbeeld van één van de eerste betonconstructies alsook als één van de eerste - namelijk in 1909 - uit beton opgetrokken fabrieksgebouwen (met nog bewaarde oorspronkelijke betonnen schoorsteen) waarbij de betonnen structuur als onverbloemd architecturaal gegeven zichtbaar is.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.