Oliefabriek Usine Saint-Antoine

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Opgericht in 1894 als "Usine Saint-Antoine" door Léon en Edmond De Bruyn. Voortkomend uit het familiebedrijf De Bruyn dat in 1836 ontstond met de oprichting van een oliemolen te Sint-Gillis-bij-Dendermonde; olieslagerij in 1857 overgebracht naar Dendermonde (Dijkstraat).

Fabriekstraat 39 (Dendermonde)
Opgericht in 1894 door Léon en Edmond De Bruyn. De oliefabriek naast de Schelde te Baasrode werd in de jaren voor 1900 en in het eerste decennium van de 20ste eeuw stelselmatig vergroot. Enkele van de oudste fabrieksgebouwen, parallel aan elkaar en haaks ingeplant tegenover de toegang, zijn nog als dusdanig herkenbaar bewaard gebleven. De twee meest vooruitspringende vleugels klimmen nog op tot de jaren 1890 en vertonen typische kenmerken van laat 19de-eeuwse bakstenen fabrieksarchitectuur.

Wordt opgevolgd door