Windmolen De Grote Napoleon met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 20-06-1984 tot heden

Gemeente Hamme
Deelgemeente Hamme
Straat Posthoornplein, Strijderslaan, Kazernestraat, Molenaarsdreef, Gasmeterstraat, Kleine Gasmeterstraat, Kanunnik De Meyerlaan, Rozenhoed, Posthoornstraat, Nijverheidstraat, Guillaumestraat
Locatie Gasmeterstraat, Guillaumestraat, Kanunnik De Meyerlaan, Kazernestraat, Kleine Gasmeterstraat, Molenaarsdreef, Nijverheidstraat, Posthoornplein, Posthoornstraat, Rozenhoed, Strijderslaan (Hamme)

• 4.02/42008/101.1
  • 4.02/42008/102.1
  • DO000726

Omgeving windmolen De Grote Napoleon

De omgeving rond de windmolen De Grote Napoleon bestaat uit de molenaarswoning en de dienstgebouwen bij de windmolen, vrijstaande villa’s in de ruimere omgeving en aan de rand van het dorpsgezicht rijwoningen.

Architectenwoning Romain Van Mieghem

Gasmeterstraat 65, Hamme (Oost-Vlaanderen)

Markant burgerhuis in de rij volgens ongedateerd bouwplan gebouwd als privéwoning door en voor architect Romain Van Mieghem (Hamme) in nieuwe zakelijkheid en gerealiseerd circa 1936.

Rijtuigenloods van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen

Kazernestraat 2, Hamme (Oost-Vlaanderen)

Grote vrijstaande bakstenen loods aanvankelijk onder pannen zadeldak met brede lichtvlakken. In 2008 omgevormd tot nieuwe brandweerkazerne.

Twee burgerhuizen

Gasmeterstraat 67-69, Hamme (Oost-Vlaanderen)

Ensemble van twee rijhuizen, van twee traveeën en bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak, volgens spiegelbeeldschema. Gelijktijdig met het aanpalende pand nummer 65 opgetrokken circa 1936.

Villa

Gasmeterstraat 40, Hamme (Oost-Vlaanderen)

Achterin gelegen villa met ruime omringende tuin die aan de straat afgesloten is door een ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers en achteraan grenst aan de oude spoorwegbedding. Villa naar verluidt aanvankelijk privéwoning van textielfabrikant Rodriguez en gebouwd circa 1936 op de plaats van een tien jaar oudere woning.

Windmolen De Grote Napoleon met woning en bijgebouwen

Posthoornplein zonder nummer, 5, 5A, Hamme (Oost-Vlaanderen)

Stenen bergmolen, opgericht als oliewindmolen door de touwslagers, de gebroeders Vermeire, in 1816 samen met een inkompoort, pakhuis, twee woonhuizen voor werkmannen en twee olieputten.

Waarden

Het Posthoornplein en de omgeving van de windmolen De Grote Napoleon is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde