Windmolen Hoogkoutermolen

Gemeente Horebeke
Deelgemeente Sint-Kornelis-Horebeke
Straat Hoogkouter
Locatie Hoogkouter 4 (Horebeke)

Hoogkouter 4, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

Ook zogenaamd "Reus van Horebeke". Mooi gelegen in open lichtgolvend landschap. Oorspronkelijk houten windmolen, vermoedelijk circa 1816-1818 wederopgebouwd in baksteen. Oorspronkelijk koren- en oliemolen, later enkel graanmolen.

De stenen windmolen Hoogkoutermolen met inbegrip van het gaande werk is beschermd als monument.

Waarden

De stenen windmolen genaamd Hoogkoutermolen met inbegrip van het gaande werk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als stenen korenwindmolen van circa 1816 en van het type grondzeiler met drie zolders, met twee koppels stenen en met zetelkap.