Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorie met toebehoren en voorpleintje

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het driehoekig voorpleintje, de voortuin, de voormalige kruidentuin met afsluiting en de doorgang naar de voormalige boomgaard.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische, in casu architectuurhistorische waarde van het dorpsgezicht als volgt werd gemotiveerd: de streng-symmetrische en axiale aanleg van alle laat-18de-eeuwse elementen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000897, Pastorie en omgeving, advies KCML (1994).

Waarden

Het bij de pastorie horend driehoekig voorpleintje, de voortuin, voormalige kruidentuin, met afsluiting en doorgang naar de voormalige boomgaard zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Pastorie Sint-Paulus-Bekering met tuin

Tweekerkenstraat 67 (Zottegem)
De pastorie met omgevende tuin werd gebouwd in 1782 en is een goed voorbeeld van laat-18de-eeuws classicisme, stijl waarin talrijke pastorieën werden gebouwd of getransformeerd en gekenmerkt door een met bepleistering afgewerkte eenvoudige baksteenarchitectuur. De pastorie is een rechthoekig gebouw met verdieping en pannen zadeldak, het geheel onderverdeeld in zeven traveeën met centrale inkom.