Enameplein en Lijnwaadmarkt met platanen

Houtig erfgoed

Het Enameplein en de Lijnwaadmarkt met platanen te Ename zijn beschermd als monument.

Een deel van de Beaucarnestraat is mee opgenomen in de bescherming, deze kasseiweg werd reeds eerder beschermd als monument. Ook de schandpaal, openbare pomp en het marktkruis op het Enameplein waren reeds eerder beschermd als monument, net zoals de openbare pomp op de Lijnwaadmarkt.

Waarden

De platanen op en met het Enameplein en de Lijnwaadmarkt zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De bomen vertonen een zeer duidelijke samenhang met een landschappelijke structuur (driesrestanten nog in gebruik als markt- en dorpspleinen), met diverse bouwkundige elementen van religieuze en burgerlijke aard. De beboomde pleinen spelen een belangrijke rol als ontmoetingsplaats.

artistieke waarde

De platanen op Enameplein en Lijnwaadmarkt vormen een zeer uitgesproken beeldbepalend element in de dorpskom, mede door hun omvang, hun mooie representatieve (kunst-)snoeivorm en hun homogeen karakter als groep.

Is de omvattende bescherming van

Gekandelaarde platanenrijen Enameplein

Enameplein (Oudenaarde)
Het Enameplein is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er nog 25 exemplaren en was er een boom verdwenen. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op de Lijnwaadmarkt.

Gekandelaarde platanenrijen Lijnwaadmarkt

Lijnwaadmarkt (Oudenaarde)
De Lijnwaadmarkt is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er 14 exemplaren. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op het Enameplein.

Marktkruis

Marktkruis ter hoogte van de kerkhofingang en pastorie tussen het groot en klein grasveld van het plein. Hardstenen kruis met zware achtzijdige sokkel vooraan met jaartal 1778, op twee achtzijdige voetplaten. Kruis zelf uit 19de eeuw met stralenkrans en decoratieve beëindiging van de kruisarmen.

Openbare pomp

Op de Lijnwaadmarkt staat een ouderwetse openbare pomp in gietijzer uit de 19de eeuw. Het klein monument vormt een beeld- en karakterbepalend accent.

Openbare pomp

Openbare pomp, ongeveer midden het grasveld van het Enameplein. Achtzijdig hardstenen armpompomhulsel met piramidale bekroning en bolornament.

Schandpaal

Schandpaal, vroeger opgesteld aan de grenslijn van de steenweg Aalst-Oudenaarde en het Enameplein en omringd door hekwerk, nu een weinig achteruit midden een plantsoentje. Vermoedelijk laat-18de-eeuwse schandpaal van hardsteen met vrij hoge, achtzijdige schacht op dito sokkel; eindigend op vierkante dekplaat met bolbekroning.

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
Het gebied ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.

Dorpskom Ename

Abdijsteeg, Abdijstraat, Beaucarnestraat, Enameplein, Lijnwaadmarkt, Lotharingenstraat, Martijn van Torhoutstraat, Paardemarktstraat, Sint-Laurentiusstraat, Sint-Salvatorsstraat, Wallestraat, Zwijndries (Oudenaarde)
De dorpskom van Ename ontwikkelde zich als zuidoostelijke uitbreiding van de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting met haven en door toedoen van de latere abdij.