Molenerf met windmolen en molenaarswoning

Beschermd monument van 12-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kaprijke
Deelgemeente Kaprijke
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 58 (Kaprijke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43007/125.1
  • 4.01/43007/150.1
  • OO002594

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Molenerf met windmolen en molenaarswoning

Molenstraat 58, Kaprijke (Oost-Vlaanderen)

De stenen korenwindmolen werd opgericht in 1804; jaartal naar verluidt vroeger te lezen op een nu verdwenen balk. In 1866 werd een stoommachine geplaatst. De houten kap met gevlucht werd verwijderd in 1920 en de windmolen werd omgevormd tot mechanische maalderij.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het molenerf met de romp van een windmolen en de molenaarswoning is beschermd als monument.

Waarden

Het molenerf met windmolen en molenaarswoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Representatief voorbeeld van een typisch molenerf met windmolen en molenaarshuis.
De enige overgebleven stenen windmolen van Kaprijke heeft een bakenfunctie binnen de gemeente, ingeplant aan een in- en uitvalsweg ten noorden van het centrum.
De stenen korenwindmolen werd opgericht in 1804. De houten kap met gevlucht werd verwijderd in 1920. De conische bakstenen molenromp vertoont nog vage sporen van witte gevelbeschildering en typische hoge en smalle rondboogvensters op de verschillende verdiepingen.
Bij de molen staat het lage molenaarshuis onder zadeldak, daterend uit het begin van de 20ste eeuw, ingeplant in een ondiep voortuintje en met authentiek voorkomen met een kenmerkende beraapte voorgevel naar de straat gericht.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.