Molenerf met windmolen en molenaarswoning

Geografisch pakket Kaprijke

Het molenerf met de romp van een windmolen en de molenaarswoning is beschermd als monument.

Waarden

Het molenerf met windmolen en molenaarswoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Representatief voorbeeld van een typisch molenerf met windmolen en molenaarshuis.
De enige overgebleven stenen windmolen van Kaprijke heeft een bakenfunctie binnen de gemeente, ingeplant aan een in- en uitvalsweg ten noorden van het centrum.
De stenen korenwindmolen werd opgericht in 1804. De houten kap met gevlucht werd verwijderd in 1920. De conische bakstenen molenromp vertoont nog vage sporen van witte gevelbeschildering en typische hoge en smalle rondboogvensters op de verschillende verdiepingen.
Bij de molen staat het lage molenaarshuis onder zadeldak, daterend uit het begin van de 20ste eeuw, ingeplant in een ondiep voortuintje en met authentiek voorkomen met een kenmerkende beraapte voorgevel naar de straat gericht.

Romp Molen Van de Steene met molenaarswoning

Molenstraat 58 (Kaprijke)
Romp van een stenen stellingmolen, opgetrokken in 1804. De molen werd aanvankelijk gebruikt als koren- en oliemolen, later uitsluitend als korenmolen. In 1866 werd er een stoommachine geplaatst. De vlakbij gelegen molenaarswoning zou uit het begin van de 20ste eeuw dateren. Dit dubbelhuis met een verankerde beraapte gevel, ingeplant achter een klein voortuintje, telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met pannen.