Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Boerenwoning en bijhorend perceel

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Sint-Martinus met inkompijlers van vroeger kerkhof, dorpskern Sint-Lievens-Esse, boerenhuisje en kapel Sint-Lieven

Beschrijving

De bescherming omvat het perceel aan de Populierestraat dat bij de 17de-eeuwse boerenwoning hoort, met inbegrip van de woning, en de Sint-Annakapel in de zuidelijke hoek van het perceel. De kapel en de boerenwoning werden in 2005 afzonderlijk als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het perceel behorend tot het boerenhuisje en met de Sint-Annakapel als volgt: "omwille van de historische waarde van deze 17de-eeuwse boerenwoning en het bijhorend perceel, en van de kapel uit het tweede kwart van de 18de eeuw.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000819, De dorpskom (VAN DEN BOSSCHE H., 1991).

Waarden

Het perceel behorend tot het boerenhuisje met inbegrip van deze woning, en hierbij aansluitend de Sint-Annakapel is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Boerenwoning

Populierestraat 18 (Herzele)
De bakstenen boerenwoning aan de Populierestraat is het restant van een laat-17de-eeuwse vierkantshoeve in vakwerkbouw; oude kern aangepast in de 19de eeuw.

Heilige Moeder Annakapel

Populierestraat (Herzele)
Kapel, via een gevelsteen gedateerd 1845. De gronden waren eigendom van de familie Van Der Sype, woonachtig op het naburige 17de-eeuwse boerenhof. De kapel werd opgetrokken door J.B. Van De Sype.