Hoeve Hof ter Planken: watermolen

Watermolen met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen bij de hoeve Hof ter Planken, met inbegrip van het molengebouw, alle gaande werk met toebehoren, het waterrad, de sluis en de gemetselde beekafdamming stroomopwaarts van de molen.

Waarden

De watermolen met inbegrip van het molengebouw, alle gaande werk met toebehoren, het waterrad, de sluis en de gemetselde beekafdamming stroomopwaarts van de molen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als gaaf bewaard voorbeeld van een autonome 18de-eeuwse korenwatermolen, met een gedeeltelijk houten raderwerk en met een origineel systeem voor de inschakeling van de rondsels.

Hoeve Hof ter Planken met watermolenlandschap

Watermolenstraat 2 (Kluisbergen)
Kleinere 18de-eeuwse hoeve, in het vierde kwart van de 19de eeuw aangepast met toevoeging van bedrijfsgebouwen. Aan de plaatselijk overwelfde Molenbeek en de sterk opgehoogde straat, watermolen van het bovenslagtype, waarschijnlijk één van de twee korenwatermolens aan de Molenbeek te Kwaremont vermeld in 1577. De omgeving van de molen bestaat uit natte graslanden en ruigte in de beekvallei en akkers op het plateau. Langs de Molenbeek zijn nog restanten van de aanvoergeul en de inplantingsplaats van het spaarbekken aanwezig.