Hoeve Hof ter Planken: watermolen

Gemeente Kluisbergen
Straat Watermolenstraat
Locatie Watermolenstraat 2 (Kluisbergen)

Hoeve Hof ter Planken met watermolen

Watermolenstraat 2, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

Hoeve met bijbehorende watermolen; mogelijk had de hoevenaam echter voorheen betrekking op het verdwenen omgrachte goed naast de overstaande hoeve.

Typologiewatermolens
Datering18de eeuw

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen bij de hoeve Hof ter Planken, met inbegrip van het molengebouw, alle gaande werk met toebehoren, het waterrad, de sluis en de gemetselde beekafdamming stroomopwaarts van de molen.

Waarden

De watermolen met inbegrip van het molengebouw, alle gaande werk met toebehoren, het waterrad, de sluis en de gemetselde beekafdamming stroomopwaarts van de molen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als gaaf bewaard voorbeeld van een autonome 18de-eeuwse korenwatermolen, met een gedeeltelijk houten raderwerk en met een origineel systeem voor de inschakeling van de rondsels.