Peerie's linde

Houtig erfgoed

Beschrijving

De linde, die tegen de gevel van een gebouw op de hoek van de Westerring en Pruimelstraat te Eine staat, is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter, met uitzondering van het segment van de cirkel ingenomen door het gebouw, is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De linde, zogenaamd Peerie’s linde, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter, met uitzondering van het segment van de cirkel ingenomen door het gebouw, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De boom heeft een belangrijke cultuurhistorische waarde als referentie aan het agrarische verleden van de wijde omgeving en als mogelijke herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708, in elk geval zo voortlevend in de overlevering (volkskundige waarde).

artistieke waarde

Door zijn specifieke positie, namelijk in een uitsprong in een industrieel gebouw, bezit deze linde een zeker beeldbepalend karakter. Bovendien betreft het de dikste gekende linde in Oost-Vlaanderen.

wetenschappelijke waarde

Als zeer oude winterlinde of er dicht bij aansluitende cultivar bezit deze linde een belangrijke genetische waarde.

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.