Burgerhuis Van den Bossche-Callebaut

Gemeente Herzele
Deelgemeente Sint-Lievens-Esse
Straat Sint-Lievensplein
Locatie Sint-Lievensplein 2 (Herzele)

Sint-Lievensplein 2, Herzele (Oost-Vlaanderen)

Het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut dateert van het begin van de 20ste eeuw en wordt gekenmerkt door zijn een achthoekige toren aan de linkerzijde van de voorgevel.

Beschrijving

De bescherming omvat het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut met de achterliggende tuin. Het gebouw ligt in de dorpskern van Sint-Lievens-Esse, sinds 1991 als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

Huis Van den Bossche-Callebaut is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Beeldbepalend pand opgetrokken door Van den Bossche-Callebaut Florent, lid van een in Sint-Lievens-Esse toonaangevende familie (brouwers, landmeter, burgemeester), circa 1905. Het burgerhuis met deels ommuurde tuin is representatief voor de zeer dynamische eclectische stijl die in deze periode in een dorpsgemeenschap werd gebruikt. Het indrukwekkend pand is representatief en vervolledigt het typisch Vlaams dorpsbeeld omstreeks 1900 met kerk, pastorie, gemeentehuis, notariswoning, dokterswoning, advocatenwoning, klooster, ...