Burgerhuis Van den Bossche-Callebaut

Woning Van Den Bossche-Callebaut

Beschrijving

De bescherming omvat het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut met de achterliggende tuin. Het gebouw ligt in de dorpskern van Sint-Lievens-Esse, sinds 1991 als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

Huis Van den Bossche-Callebaut is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Beeldbepalend pand opgetrokken door Van den Bossche-Callebaut Florent, lid van een in Sint-Lievens-Esse toonaangevende familie (brouwers, landmeter, burgemeester), circa 1905. Het burgerhuis met deels ommuurde tuin is representatief voor de zeer dynamische eclectische stijl die in deze periode in een dorpsgemeenschap werd gebruikt. Het indrukwekkend pand is representatief en vervolledigt het typisch Vlaams dorpsbeeld omstreeks 1900 met kerk, pastorie, gemeentehuis, notariswoning, dokterswoning, advocatenwoning, klooster, ...

Sint-Lievensplein 2 (Herzele)
Het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut dateert van het begin van de 20ste eeuw en wordt gekenmerkt door zijn een achthoekige toren aan de linkerzijde van de voorgevel.