Hoeve Paepscheure met watermolen: watermolen

Gemeente Kluisbergen
Straat Zeelstraat
Locatie Zeelstraat 2 (Kluisbergen)

Hoeve Paepscheure met watermolen

Zeelstraat 2, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

Hoeve zogenaamd "Raepscheure" of ook "Paepscheure" en voorheen zogenaamd "Goet te Rubschiete", een site met walgrachten zijnde een foncier van leen met hoeve, watermolen en vijvers. Oudste vermelding van "tgoet te Rubschiete" in 1414; melding van de molen te Rubschiete in 1574-75.

Typologiewatermolens
Datering17de eeuw, 18de eeuw

Beschrijving

De watermolen bij de hoeve Paepscheure, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, is beschermd als monument.

Waarden

De watermolen genaamd Paepscheuremolen, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als zéér zeldzaam geworden voorbeeld van een vanop typologisch standpunt oorspronkelijk bewaarde watermolen bestaande uit een 17de/18de-eeuws gebouw met oorspronkelijke kenmerken onder andere wat het schrijnwerk aangaat en een maaluitrusting met kenmerken (materiaalgebruik, mechanica: een uiterst zeldzaam voorbeeld van een houten eenstapswerk met onderaandrijving en bijgevoegde lijnaandrijving) die verwijzen naar de technisch-ambachtelijke kennis uit de periode van oprichting.