Hoeve Paepscheure met watermolen: watermolen

Watermolen Paepscheuremolen met cultuurgoederen

Beschrijving

De watermolen bij de hoeve Paepscheure, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, is beschermd als monument.

Waarden

De watermolen genaamd Paepscheuremolen, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als zéér zeldzaam geworden voorbeeld van een vanop typologisch standpunt oorspronkelijk bewaarde watermolen bestaande uit een 17de/18de-eeuws gebouw met oorspronkelijke kenmerken onder andere wat het schrijnwerk aangaat en een maaluitrusting met kenmerken (materiaalgebruik, mechanica: een uiterst zeldzaam voorbeeld van een houten eenstapswerk met onderaandrijving en bijgevoegde lijnaandrijving) die verwijzen naar de technisch-ambachtelijke kennis uit de periode van oprichting.

Hoeve Paepscheure met watermolen

Zeelstraat 2 (Kluisbergen)
Achterin gelegen hoeve met boerenhuis met oude kern waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw of midden 19de eeuw. Aan de Molenbeek, overblijfselen van interessante watermolen, bakstenen molenhuis onder pannen zadeldak, waarschijnlijk nog grotendeels uit 17de of 18de eeuw.