Brouwerij Van Den Bossche

Beschermd monument van 05-04-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Herzele
Deelgemeente Sint-Lievens-Esse
Straat Sint-Lievensplein
Locatie Sint-Lievensplein 16 (Herzele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41027/148.1
  • OO003182

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15, 16, Herzele (Oost-Vlaanderen)

De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.

Beschrijving

De bescherming omvat de brouwerij Van Den Bossche. Het gebouw ligt in de dorpskern van Sint-Lievens-Esse, sinds 1991 als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

Brouwerij Van Den Bossche is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Representatief voorbeeld van een dorpsbrouwerij opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898 en tot op heden uitgebaat door dezelfde familie. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard: brouwershuis (1898), brouwzaal (1898), koetshuis (1898), mouterij met schouw (1934), laadplaats (1934), kantoren (1903), waterputten, waterzuiveringsinstallatie, smidse, smeedijzeren hek aan twee palen, ... rond een gekasseide koer.
De brouwerij Van Den Bossche is eveneens een representatief voorbeeld van evoluerende industriële architectuur van een stoombrouwerij (1899) naar elektrische brouwerij (1950), getuige van de constante en vooruitstrevende aanpassingen van de brouwerij doorheen zijn geschiedenis.
Het interieur en de aanwezige apparatuur zijn representatief voor een artisanale dorpsbrouwerij met behoud van de oorspronkelijke brouwketels, roerkuip, kranen, wandtegels, metalen structuren, gietijzeren trappen en leuningen, troggewelven, industrieel-archeologisch interessante toestellen waaronder een luiwerk, zeefmolen, maalmachine, oude vaten wasmachine…
Bijzonder interessant is het houten gebinte. De inrichting van de smidse bleef bewaard evenals de watertoren en waterzuiveringsinstallatie. Achterin nog twee interessante en uitzonderlijke bijenkorven in de vorm van follies en een treurbeuk.
De aanwezigheid van de brouwerij op het dorpsplein vervolledigt het typisch Vlaams dorpsbeeld omstreeks 1900 met kerkt pastorie, gemeentehuis, notariswoning, dokterswoning, advocatenwoning, klooster, ...

wetenschappelijke waarde

in casu dendrologische waarde: nabij de bouwerij staat een mooie en dendrologisch waardevolle beuk.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.