Beschermd monument

Brouwerij Van Den Bossche

Beschermd monument van tot heden

ID
9413
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9413

Besluiten

Brouwerij en brouwershuis Van Den Bossche en tramstatie
definitieve beschermingsbesluiten: 05-04-2005  ID: 4359

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat de brouwerij Van Den Bossche.



Waarden

Brouwerij Van Den Bossche is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu dendrologische waarde: nabij de bouwerij staat een mooie en dendrologisch waardevolle beuk.

artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde, sociaal-culturele waarde

Representatief voorbeeld van een dorpsbrouwerij opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898 en tot op heden uitgebaat door dezelfde familie. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard: brouwershuis (1898), brouwzaal (1898), koetshuis (1898), mouterij met schouw (1934), laadplaats (1934), kantoren (1903), waterputten, waterzuiveringsinstallatie, smidse, smeedijzeren hek aan twee palen, ... rond een gekasseide koer.
De brouwerij Van Den Bossche is eveneens een representatief voorbeeld van evoluerende industriƫle architectuur van een stoombrouwerij (1899) naar elektrische brouwerij (1950), getuige van de constante en vooruitstrevende aanpassingen van de brouwerij doorheen zijn geschiedenis.
Het interieur en de aanwezige apparatuur zijn representatief voor een artisanale dorpsbrouwerij met behoud van de oorspronkelijke brouwketels, roerkuip, kranen, wandtegels, metalen structuren, gietijzeren trappen en leuningen, troggewelven, industrieel-archeologisch interessante toestellen waaronder een luiwerk, zeefmolen, maalmachine, oude vaten wasmachine...
Bijzonder interessant is het houten gebinte. De inrichting van de smidse bleef bewaard evenals de watertoren en waterzuiveringsinstallatie. Achterin nog twee interessante en uitzonderlijke bijenkorven in de vorm van follies en een treurbeuk.
De aanwezigheid van de brouwerij op het dorpsplein vervolledigt het typisch Vlaams dorpsbeeld omstreeks 1900 met kerkt pastorie, gemeentehuis, notariswoning, dokterswoning, advocatenwoning, klooster, ...


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15-16 (Herzele)
De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Van Den Bossche [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9413 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.