Brouwerswoning Van Den Bossche

Beschermd monument van 05-04-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Herzele
Deelgemeente Sint-Lievens-Esse
Straat Sint-Lievensplein
Locatie Sint-Lievensplein 15 (Herzele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41027/159.1
  • OO003183

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15, 16, Herzele (Oost-Vlaanderen)

De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de brouwerswoning bij brouwerij Van Den Bossche. Het gebouw ligt in de dorpskern van Sint-Lievens-Esse, sinds 1991 als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

Brouwershuis Van Den Bossche is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu bouwhistorische waarde: : Representatief voorbeeld van een brouwershuis dat naar formaat en met zijn rijkelijk uitzicht het belang en het prestige van de lokale brouwer uitdraagt. Het eclectisch pand met art nouveau-inslag uit 1898 is een beeldbepalend volume op het dorpsplein waardoor het typisch Vlaams dorpsbeeld omstreeks 1900 met kerk, pastorie, gemeentehuis, notariswoning, dokterswoning, advocatenwoning, klooster, ... vervolledigt. Het origineel schrijnwerk met zijn kleinhoutverdelingen bleef bewaard.
Het huis is een representatief voorbeeld van gevelarchitectuur circa 1900 waarbij de voorgevel rijkelijk werd uitgewerkt, terwijl zij- en achtergevels zeer sober en zelfs ongedecoreerd zijn.
Het pand behield naar belangrijke authentieke interieurelementen zoals stucplafonds, binnenschrijnwerk, vloeren, ...
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.