Tramstation

Beschermd monument van 05-04-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Herzele
Deelgemeente Sint-Lievens-Esse
Straat Kauwstraat
Locatie Kauwstraat 30 (Herzele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41027/149.1
  • OO003184

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Tramstation

Kauwstraat 30, Herzele (Oost-Vlaanderen)

Het tramstation van Sint-Lievens-Esse dateert van 1911-1912 en werd opgetrokken aan de lijn Merelbeke - Geraardsbergen. De tramstatie telt twee panden en een koetshuis gebouwd in één campagne. Het hoekpand heeft een lijstgevel van drie traveeën langs de Kauwstraat, een afgeschuinde hoek met toegang tot het café en vier traveeën langs Zonneveld.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het tramstation uit 1912.

Waarden

Tramstatie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu bouwhistorische waarde: : Representatief voorbeeld van een bakstenen tramstatie/café/buurtwinkel uit 1912 in een rurale gemeente, waarbij het nieuwgebouwd café nabij het spoor de functie van station overneemt. Het opvallend volume van het huis is representatief voor het prestige dat deze nieuwe ontsluiting van het platteland met zich meebrengt. Het station met zijn café/wachtzaal, buurtwinkeltje en boven woning voor de uitbater gold als een baken van vooruitgang, voorbeeld van ontsluiting van de kleinere dorpen en toegangspoort tot de gemeente.
De architecturale vormgeving daarmee gepaard gaand, verraadt de typische gevelarchitectuur (uitgewerkte straatgevel, sobere achtergevel) uit het begin van de 20ste eeuw. De indeling van het pand is representatief daar de authentieke indeling herkenbaar bleef. In de voormalige wachtzaal staat nog de schouwmantel met de voor het openbaar vervoer zo belangrijke klok. Verder bleven schouwen, schouwmantels, binnenschrijnwerk met houtimitatie, hang- en sluitwerk, tapijttegelvloeren, geëtst glas, ... aanwezig.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.