Hoeve Het Neerhof: boerenwoning

Gemeente Lebbeke
Straat Sasbaan
Locatie Sasbaan 41 (Lebbeke)

Hoeve Het Neerhof

Sasbaan 41, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Historische site met walgracht met tweedelige vorm, gelegen binnen de heerlijkheid van Wieze-Aalst, oorspronkelijk in het bezit van de familie de Wisne, heren van Wieze, al vermeld in 1350 als "nederhof neffens den Bruel".

Het woonhuis van de hoeve Het Neerhof is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: als 17de-eeuwse tweelaagse landelijke woning van vrij grote proporties, met natuurstenen kruiskozijnen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000661, Geografisch pakket Wieze (S.N., 1981).

Het woonhuis van het Neerhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang:

in casu architectuurhistorische waarde: