Gekandelaarde linde bij veldkruis Gekruiste God

Houtig erfgoed

Beschrijving

De linde op het kruispunt van de Ninovestraat en de Oscar Delghuststraat te Ronse is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De linde, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter eromheen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Gekandelaarde linde en calvarie vormen een onverbrekelijk historische eenheid, refererend aan het agrarische verleden van de omgeving.

artistieke waarde

De gekandelaarde linde vormt mede door zijn omvang (als dikste van de ruime omgeving) en zijn mooie representatieve snoeivorm een duidelijk beeldbepalend object.

Ninovestraat, Oscar Delghuststraat (Ronse)
Langs de noordzijde van de Ninovestraat, ter hoogte van de Oscar Delghuststraat, op de grens van woonzone en industriegebied ten noordoosten van de stadskern van Ronse, staat een gekandelaarde Hollandse linde (Tilia x europae). Naast de linde staat een houten calvarie met een kruis in terracotta. Dit veldkruis wordt in de volksmond “Gekruiste God” genoemd.