Gotische kerk

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Kruisvormig vermoedelijk driebeukig gotisch kerkje uit midden 16de eeuw, verschillende keren verwoest, in 1645 volledig heropgebouwd tot een renaissancekerk op grondvesten van de twee kruisbeuken der gotische kerk; twee zandstenen zuilen uit de 16de eeuw bleven deels bewaard.

Is de omvattende vaststelling van

Herenhuis

Armenlos 4-5, 6 (Oudenaarde)
Groot herenhuis uit 1815 van zes + twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken in empirestijl. Achterin de tuin gelegen parabolische serre. Bakstenen tuinpaviljoentje van circa 1860 in neogotische stijl, gelegen in uiterste zuiden van de tuin aan de spoorweg.

Restanten gotische kerk

Armenlos 3 (Oudenaarde)
Vroeger parochiekerkje voorin gedeeltelijk ommuurde grote beboomde tuin gelegen, naar het zuiden georiënteerd. In 1828 worden kerk, omringende ommuurde kerkhof en andere kerkgoederen verkocht. Toren werd afgebroken in 1830; schip tot woningen verbouwd. Twee zandstenen zuilen uit de 16de eeuw bleven deels bewaard.