Bundelboom van gewone plataan

Gewone plataan

Beschrijving

De bescherming als monument betref een gewone plataan (Platanus hispanica (x)) die zich op de voormalige motte van Wijgmaal, een eiland tussen twee Dijlearmen bevindt.

Waarden

De bundelboom, een gewone plataan (Platanus acerfolia), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter er rond, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

omwille van zijn omvang is hij een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving. Hij vertegenwoordigt een heel bijzondere techniek uit de 19de-eeuwse landschapsarchitectuur, waarbij men meerdere bomen in één plantgat aanplantte om op korte termijn dikke bomen in het park te hebben.

Pastoor Bellonstraat, Weggevoerdenstraat (Leuven)
Het betreft een bundelboom van gewone plataan, ontstaan door het ineen groeien van verschillende bomen die in een zelfde plantgat werden neergepoot, dit is een manier om snel dikke bomen te verkrijgen.