Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve gedateerd 1711 met omgeving

definitieve opheffingsbesluiten: 15-01-2024  ID: 15245

voorlopige opheffingsbesluiten: 18-09-2023  ID: 15176

Geografisch pakket Bazel

De hoeve met de onmiddellijke omgeving was beschermd als dorpsgezicht.

De hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde hebben geleid tot een gewijzigde context waarin de erfgoedwaarden onvoldoende zijn voor een bescherming van de hoeve gedateerd 1711 met omgeving in Kruibeke (Bazel) als dorpsgezicht. De vrijwaring van de erfgoedwaarden middels een bescherming als dorpsgezicht is niet langer vereist omwille van het algemeen belang.

Het beschermingsdossier uit 1981 motiveert de bescherming als volgt: “De hoeve met onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van de architecturale waarde als boerenhuisje uit het begin van de 18de eeuw (jaartal in de gevel) met bepleisterde gevel.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).

Waarden

De hoeve met de onmiddellijke omgeving was beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Hoeve gedateerd 1711