Kasteeldomein Ortegat: bruine beuk

Houtig erfgoed

Beschrijving

De bruine beuk in het zuidoosten van het later als monument beschermde kasteeldomein Ortegat te Waasmunster is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter eromheen, inclusief het gietijzeren hekwerk, is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De bruine beuk op de hoek van Hoogstraat en Belselestraat (kasteeldomein Ortegat te Waasmunster), evenals een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter eromheen, inclusief het gietijzeren hekwerk, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De boom vormt een ensemble met de historische (archeologische) resten van de voormalige abdij van Roosenberg, afgebroken in 1797. Het park waar hij nu deel van uitmaakt is aangelegd in 1814 en wordt afgesloten door gietijzeren hekwerk.

artistieke waarde

De bruine beuk vormt een dominant beeldbepalend object op een straathoek, mede door zijn omvang (dikste van Vlaanderen en Belgiƫ) en zijn mooie representatieve groeivorm.

wetenschappelijke waarde

Door zijn vermoedelijke leeftijd betreft het ver in de tijd teruggaand genetisch materiaal van bruine beuk.

Solitaire bruine beuk in kasteeldomein Ortegat

Belselestraat 2 (Waasmunster)
De solitaire bruine beuk bevindt zich op het kasteeldomein Ortegat, op de hoek van de Belselestraat en de Hoogstraat ten noorden van het centrum van Waasmunster. De boom maakte deel uit van de site van de abdij Roosenberg, die in 1797 werd afgebroken. Het kasteeldomein waar hij toe behoort dateert van circa 1814.