Oud Hospitaal: oudste delen

Geografisch pakket Bazel

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de oudste delen van het Oud Hospitaal, namelijk de dubbelhuisjes aan de straatzijde en het woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw. De rest van het Oud Hospitaal behoort niet tot de bescherming.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het Oud Hospitaal is beschermd als monument omwille van de historische waarde als godshuis, opgericht in het eerste kwart van de 19de eeuw op de plaats van een ruime hofstede uit het derde kwart van de 18de eeuw, destijds toebehorend aan de stichtster, en uitgebreid met kapel en nieuwe vleugels gedurende de 19de eeuw;
omwille van de architecturale waarde van het woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, opgetrokken in baksteen die oorspronkelijk was bepleisterd, met arduinen rococo-deuromlijsting en –waaier, arduinen vensteromlijstingen en standvenster boven de toegang waarin rondboogvenster met waaiervormig bovenlicht;
omwille van de architecturale waarde van de inkompartij bestaande uit een overbouwde poort tussen twee dubbelhuisjes met gewitte gevel gedateerd uit de eerste helft van de 19de eeuw.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).

Waarden

Het zogenaamde Oud Hospitaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Oud Hospitaal

Kruibekestraat 10-14 (Kruibeke)
Voormalig hospitaal opgericht in 1823 door de rijke boerendochter Amelberga Stoop in hofstede daterend van 1771, bestaande uit twee dubbelhuisjes aan de straatzijde van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in verankerde baksteenbouw met gepikte plint en gewitte gevel en achterliggend woonhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak voorzien van twee houten dakkapellen en een dakvenster boven de centrale travee. Vanaf 1855 werd het hospitaal overgenomen door de zusters van Barmhartigheid van Ronse en werden belangrijke uitbreidingswerken doorgevoerd, waaronder bouw van achterliggende kapel. Eenvoudige, eenbeukig bakstenen kapel met driezijdige apsis gebouwd in 1856 in opdracht van Philip Vilain XIIII.