Beschermd monument

Kasteeldomein van Wissekerke: kasteel

Beschermd monument van 03-07-1981 tot heden

ID: 9434   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9434

Besluiten

Geografisch pakket Bazel
definitieve beschermingsbesluiten: 03-07-1981  ID: 1646

Beschrijving

Het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument omwille van de historische waarde als site van een 10de-eeuwse burcht, vernieuwbouwd in de 13de eeuw en later in de 16de eeuw herbouwd, verbouwd in het vroege en midden van de 19de eeuw; later in de 20ste eeuw gewijzigd en gerestaureerd;
omwille van de architecturale waarde als laat 16-de-eeuws kasteel, gedeeltelijk omgeven door een vijver, met inwendig vroeg 20ste-eeuwse verbouwingen in neodirectoire-stijl en uitwendig verbouwingen uit het eerste kwart van de 19de eeuw in een zeer vroege toepassing van neogotiek.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).


Waarden

Het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, met Engelse aanleg, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33.