Kasteeldomein van Wissekerke: kasteel

Gemeente Kruibeke
Straat Koningin Astridplein
Locatie Koningin Astridplein 17-18 (Kruibeke)

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17, 17A-C, 18, Lange gaanweg 1, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Gelegen in een park van circa 8 hectare met ruime vijver waarover een smeedijzeren hangbrug. Voorts hoevegebouwen met duiventoren. Het park wordt betreden langs een ingangspoort ten zuidoosten van het dorpsplein. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.

Het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument omwille van de historische waarde als site van een 10de-eeuwse burcht, vernieuwbouwd in de 13de eeuw en later in de 16de eeuw herbouwd, verbouwd in het vroege en midden van de 19de eeuw; later in de 20ste eeuw gewijzigd en gerestaureerd;
omwille van de architecturale waarde als laat 16-de-eeuws kasteel, gedeeltelijk omgeven door een vijver, met inwendig vroeg 20ste-eeuwse verbouwingen in neodirectoire-stijl en uitwendig verbouwingen uit het eerste kwart van de 19de eeuw in een zeer vroege toepassing van neogotiek.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).

Waarden

Het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: