Fladderiep in Oud-Moregembos - Spitaalsbossen

Houtig erfgoed

Beschrijving

De fladderiep in het bosgebied Oud-Moregembos - Spitaalsbossen te Wortegem is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De fladderiep, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter eromheen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Hoewel de historische functie van deze merkwaardige kapvorm (nog) niet met zekerheid kan worden omschreven (mogelijk markeringspunt op een houwgrens en/of loofvoedering), is de cultuurhistorische waarde ervan, mede door de zeldzaamheid van dergelijke locaties, zeer groot.

Het betreft de dikste en vermoedelijk ook oudste fladderiep van Oost-Vlaanderen.

wetenschappelijke waarde

De genetische waarde van deze boom is zeer groot, omdat fladderiep één van de zeldzaamste boomsoorten is in Vlaanderen. Het betreft één van de drie gekende locaties in Oost-Vlaanderen en bovendien vermoedelijk de oudste boom, waardoor de kans op autochtonie zeer groot is.

Wortegem (Wortegem-Petegem)
De geknotte fladderiep bevindt zich in een loofhoutbestand dat onderdeel is van het boscomplex Oud-Moregembos - Spitaalsbossen, gelegen tussen Wortegem, Waregem en Anzegem-Heirweg. Met een stamomtrek van 3,15 meter is dit de dikste en vermoedelijk ook de oudste gekende fladderiep van Oost-Vlaanderen.