Opgaande zwarte moerbei bij wijnpershuis Sint-Geertrui-abdij

Zwarte moerbei

Beschrijving

De bescherming betreft een zwarte moerbei (Morus nigra) die zich op de hoek van de Wijnpersstraat en de Donkerstraat bevindt, enkele meters ten zuiden van het als monument beschermde Wijnpershuis van de Sint-Gertrudisabdij te Leuven.

Waarden

De zwarte moerbei (Morus nigra), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van twintig meter rond de boom, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de zwarte moerbei staat op de hoek van de Wijnpersstraat en de Donkerstraat, op enkele meters van het als monument beschermde ‘voormalige pershuis der Sint-Gertrudisabdij’ (Koninklijk Besluit van 25 maart 1938). Hij vertoont het typische habitus van de soort, namelijk de neiging om op oudere leeftijd te gaan liggen en vormt dus een eenheid met het beschermde Wijnpershuis waarop hij steunt.

artistieke waarde

de boom vormt een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving. Met een stamomtrek van 2,44 meter moet dit één van de oudste exemplaren van de regio zijn.

Wijnpersstraat (Leuven)
De zwarte moerbei (Morus nigra) bevindt zich op de hoek van de Wijnpersstraat en de Donkerstraat, op enkele meters ten zuiden van het als monument beschermde Wijnpershuis van de Sint-Gertrudisabdij te Leuven (Koninklijk Besluit van 25 maart 1938), de huidige Provinciale School voor Moes- en Tuinbouw.