Op enen gezette taxus bij parochiekerk Sint-Bavo

Houtig erfgoed

Beschrijving

De taxus op het voormalige kerkhof bij de als monument beschermde parochiekerk Sint-Bavo te Zingem is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De taxus, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter, op het voormalig kerkhof is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De taxus getuigt van de belangrijke, in oorsprong alom voorkomende historische relatie tussen de boomsoort en kerkhoven.

artistieke waarde

De taxus vormt een belangrijk beeldbepalend object binnen de publieke ruimte (voormalig kerkhof) bij de Sint-Bavokerk, mede door zijn omvang en leeftijd en zijn mooie representatieve groeivorm als op enen gezette heester.

Kerkplein (Kruisem)
De op stam gezette taxus (Taxus baccata) bevindt zich op 7 meter ten zuiden van de Sint-Bavokerk, op het voormalige kerkhof dat in 2006 is opgeruimd en is omgevormd tot een publieke ruimte in uitvoering van een project tot dorpskernherwaardering.