Kasteeldomein van Wissekerke: poortgebouw

Beschermd monument van 03-07-1981 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruibeke
Deelgemeente Bazel
Straat Koningin Astridplein
Locatie Koningin Astridplein 18 (Kruibeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46013/108.1
  • 4.01/46013/134.1
  • OO002481

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17, 17A-C, 18, Lange gaanweg 1, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, met Engelse aanleg, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het poortgebouw tot het kasteeldomein van Wissekerke is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het poortgebouw tot het kasteelpark is beschermd als monument omwille van de architecturale waarde als vroeg voorbeeld van neogotische bakstenen burchtachtig poortgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw, opgevat als twee woontoren, verbonden door een ingangspoort.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).

Waarden

Het poortgebouw tot het kasteelpark van het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.