Kasteeldomein van Wissekerke: smeedijzeren hangbrug

Beschermd monument van 03-07-1981 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruibeke
Deelgemeente Bazel
Straat Koningin Astridplein
Locatie Koningin Astridplein 17 (Kruibeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/46013/105.1
  • 4.01/46013/136.1
  • OO002484

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17, 17A-C, 18, Lange gaanweg 1, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, met Engelse aanleg, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33.

Beknopte karakterisering

Typologiebruggen
Contextparken
Dateringeerste kwart 19de eeuw

Beschrijving

De smeedijzeren hangbrug in het kasteeldomein van Wissekerke is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De ijzeren hangbrug over de parkvijver van het kasteel Wissekerke is beschermd als monument omwille van de industrieel-archeologische waarde als ijzeren hangbrug met 40 ton draagkracht, gebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw als verbinding tussen de twee door de vijvers gescheiden delen van het park.”

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).

Waarden

De ijzeren hangbrug over de parkvijver van het kasteel van Wissekerke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.