Gemeentehuis Lebbeke: gevels en daken

Gemeente Lebbeke
Straat Grote Plaats
Locatie Grote Plaats 1 (Lebbeke)

Gemeentehuis Lebbeke

Grote Plaats 1, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Neoclassicistisch gebouw, ingeplant aan de zuidzijde van het in 1870 nieuw aangelegde dorpsplein, geflankeerd door identieke herbergen.

De gevels en daken van het gemeentehuis van Lebbeke zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: als voorbeeld van een neoclassicistisch gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000727, Pastorie, gemeentehuis en omgeving, advies KCML (1984).

Waarden

De gevels en bedaking van het gemeentehuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: