Huis De Eenhoorn

Gemeente Kruibeke
Straat Koningin Astridplein
Locatie Koningin Astridplein 20 (Kruibeke)

Huis De Eenhoorn

Koningin Astridplein 20, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Het juiste bouwjaar is onbekend doch in 1452 speelde het gebouw reeds een rol in de slag om Bazel, toen het als verschansing diende tegen de Franse troepen van Filips de Goede. Voormalige zetel van de Vierschaar, ook het hoofdcollege van het Land van Waas hield er lange tijd haar vergaderingen.

Het huis De Eenhoorn is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De Eenhoorn is beschermd als monument omwille van de historische waarde als voormalige zetel van de Vierschaar;
omwille van de architecturale waarde als laat 16de-eeuws (jaartallen in muurankers) dubbel hoekhuis met trapgevelstructuur en ramen met stenen kruiskozijnen, het geheel opgetrokken in bak- en zandsteen, met speklagen in de zijtrapgevel.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).

Het huis De Eenhoorn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: