Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pastorie met pastorietuin

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID: 94465   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/94465

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

De voormalige pastorie van Wannegem-Lede is ingeplant ten oosten van de kerk in de dorpskern en wordt omgeven door een deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Pastorie Sint-Denijsparochie en zondagsschool

Lededorp 9, 9A (Kruisem)
De voormalige pastorie van Wannegem-Lede is ingeplant ten oosten van de kerk in de dorpskern en wordt omgeven door een deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje.


Is de omvattende vaststelling van

Afsluitingshaag van taxus pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
Geschoren taxushaag als afsluitingshaag, groeiende vanaf het toegangshekken op Lededorp en tot het einde van de tuin in de Rechemstraat. In en bij de haag zijn oude haagrelicten aanwezig die, soms deels, worden geschoren en als topiary worden onderhouden.


Afsluitingshaag van taxus pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
Hoge strak geschoren afsluitingshaag aan de noord- en westzijde van de pastorietuin. Het is een wintergroene afsluitingshaag die het inkijken verhindert vanop het kerkhof en van bij de aangelanden.


Berceau van gewone haagbeuk pastorietuin Lede

Lededorp 9 (Kruisem)
De voortuin van de pastorie wordt aan de straatzijde naast de taxushaag ook afgeschermd door een loofgang van haagbeuk. De loofgang of berceau overkapt het pad in de pastorietuin, zo kon de priester ongezien en beschermd tegen de zon in de tuin brevieren.


Ierse taxus pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
In de pastorietuin van de Sint-Denijsparochie staat een flink uit de kluiten gewassen Ierse taxus. Deze zuilvormige venijnboom is beeldbepalend in de pastorietuin en heeft een doormeter van circa 6 meter en een hoogte van bijna 10 meter.


Lambertsnoot pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
In de pastorietuin is een zwaar ontwikkelde roodbladige hazelaar dominant aanwezig.


Lindenprieel in pastorietuin Sint-Denijsparochie

Lededorp 9 (Kruisem)
Ovaalvormig lindenprieel, aangeplant op een heuveltje, dat gelegen is in de noordoostelijke hoek van de pastorietuin. De aanplanting werd gerealiseerd met zilverlinden (Tilia tomentosa) vermoedelijk de cultuurvariëteit ‘Brabant’. Op het moment van de inventarisatie waren de bomen pas ontdaan van hun takken. Het prieel bestaat uit zes geleide zilverlindes met een knothoogte van 300 cm. De doormeter van het prieel bedraagt 3,7 m à 4,8 m (gemeten as op as). De bomen hebben stamomtrekken van 218, 247, 174, 206, 154 en 185 cm, telkens gemeten op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld. Er zijn draadstangen verwerkt bij gespleten zijtakken.


Twee geschoren buxustruiken pastorietuin Sint-Denijsparochie

Wannegem-Lede (Kruisem)
Twee oude buxussen met stamomtrekken van meer dan 40 cm. Ze zijn geschoren en vertonen volumes met een doormeter van 4 à 5 meter en hoogtes van 4,5 tot 5 meter.


Twee opgaande tamme kastanjes als welkomstbomen pastorietuin

Wannegem-Lede (Kruisem)
Twee mooi ontwikkelde opgaande tamme kastanjes flankeren de inkom van de pastorietuin. Het zijn welkomstbomen die hier in de tuin, net voorbij het toegangshekken zijn aangeplant. Normaal staan de welkomstbomen vóór de toegang en zijn ze vermoedelijk naar binnen gebracht naar aanleiding van wegenwerken of straatverbreding. Ook de soortkeuze wijkt af van het traditionele, normaal zijn het linden die hier voor aangewend worden.