Pede's molen: linden

Houtig erfgoed

Beschrijving

De linden bij de als monument beschermde Pede’s molen op de hoek van de Zwalmstraat en Krekelstraat te Hundelgem zijn beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter rond de bomen is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De linden bij de Pede’s molen, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 25 meter eromheen, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De linden vormen een historisch-functionele eenheid met het molenerf in het algemeen en met het beschermde molengebouw in het bijzonder, aangezien ze indertijd zijn geplant met een specifieke bedoeling, namelijk als zonnescherm voor het in oorsprong houten molenrad. De inplanting en kandelaarvorm zijn hier rechtstreeks mee gelieerd. Secundair werd het snoeihout voor allerlei doeleinden gebruikt.

artistieke waarde

De linden bij het molengebouw vormen een uitgesproken beeldbepalend object in de context van het molenerf en de ruimere landschappelijk waardevolle omgeving.

industrieel-archeologische waarde

de linden vormen een goed bewaard voorbeeld van schaduwbomen, geplant als zonnescherm om het uitdrogen van het oorspronkelijk houten watermolenrad te voorkomen.

Gekandelaarde schaduwlindes bij de Pede's molen

Zwalmstraat (Zottegem), Krekelstraat 99 (Zwalm)