Op enen gezette gele kornoelje

Houtig erfgoed

Beschrijving

De gele kornoelje bij een hoeve langs de Herpelstraat 27 te Roborst is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter rond de gele kornoelje, met uitzondering van het segment van de cirkel ingenomen door het bijgebouw, is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De gele kornoelje, evenals een cirkelvormige zone eromheen met een straal van 10 meter, met uitzondering van het segment van de cirkel ingenomen door het bijgebouw, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Deze boom is cultuurhistorisch van groot belang omdat het hier om een authentiek voorbeeld gaat van een indertijd meer aangeplante, in onbruik geraakte soort, in de context van een loonwerkerserf. Ze legt getuigenis af van de doeleinden waarvoor deze boomsoort indertijd werd geplant: fruitproductie, specifiek houtgebruik en sierwaarde.

artistieke waarde

De boom bezit een duidelijk beeldbepalend karakter, mede door zijn omvang en zijn mooie representatieve groeivorm.

wetenschappelijke waarde

Genetisch is deze hoogstam-gele kornoelje van groot belang omdat het om een oude vertegenwoordiger van een bijzonder fruitras gaat.

Herpelstraat 27 (Zwalm)
De Gele kornoelje maakt deel uit van een gedeeltelijk bewaarde hoog- en halfstamboomgaard bij een voormalig boerderijtje langs de Herpelstraat te Roborst, ten noorden van de dorpskern. De boom vormt een eenheid met het ganse omhaagde boerenerf (eind 19de - begin 20ste - eeuwse loonwerkerswoning), waarop hij indertijd is geplant voor de fruitproductie.