Ensemble van stadswoningen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Aanvankelijk samen met de pleingevels ontworpen doch uitziend op het verbindingsstraatje met het Kramersplein in het verlengde van de Sint-Amandstraat. Sterk verbouwde bepleisterde en gecementeerde parementen met vier en vijf bouwlagen onder doorlopende kroonlijst.

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Ensemble burgerhuizen

Sint-Amandplein 4, Sint-Pietersplein 30-51, 42A (Gent)
Westelijke gevelwand van het Sint-Pietersplein tussen de Sint-Amandstraat en de monumentale trap die naar het Sint-Amandplein leidt. Vrij oorspronkelijk behouden drieëntwintig traveeën brede wand met hoekpanden van elk drie traveeën, zijpanden van vijf traveeën en centraal risaliet van zeven traveeën.

Stadswoningen

Kramersplein 1-2, Sint-Pietersplein 16-27, 29 (Gent)
Zuidelijke gevelwand van zeventien traveeën met een gelijkaardige compositie als de andere gevelwanden van het Sint-Pietersplein van telkens twee identieke hoekpanden, twee zijpanden van drie traveeën en een centrale partij van vijf traveeën. Nummer 26 met een art-nouveaupui van een apotheek. Aansluitend bij de pleinwanden ontwerpen gevels aan het verbindingsstraatje met het Kramersplein.