Beschermd monument

Kasteeldomein van Herzele: personeelswoning

Beschermd monument van 21-12-2001 tot heden

ID
9454
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9454

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige woning van de parkopzichter aan de Peperstraat, aan het begin van de Kasteeldreef. Ook de naburige woningen werden als onderdeel van het kasteeldomein als monument beschermd, net als het kasteel, kasteelpark en aanhorigheden.Waarden

De woning horend bij het kasteel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als oorspronkelijk tot het kasteel horende bakstenen woning in neogotische stijl, oorspronkelijk woning voor de parktoezichter. Het is een eenlaags gebouw onder mansardedak met pannen en leien en twee lucarnes. Langsgevel met drie spitsboogvensters met bepleisterde omlijsting. Bepleisterd kettingverband bij de hoeken van de voorgevel en tussen de tweede en de derde travee. Voorgevel met spitsbogige ingang en met een kielboogvormig bovenlicht. Deur en bovenlicht met gepleisterde omlijsting en schrijnwerk gevormd als maaswerk met spitsboogjes, drie- en vierpassen. Uitkragend dak met door driepassen versierde windborden.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve horend bij kasteel

Peperstraat 50 (Herzele)
Kleine U-vormige hoeve met pittoresk neogotisch woonhuis aan de straatkant. Deze woning diende oorspronkelijk als huisvesting voor de parktoezichter.