Kasteeldomein van Herzele: landhuis

Besluiten

Kasteel met dreef, park, moestuinmuur, toegangshek, Libanonceder, ijskelder, aanhorigheden en woningen

Beschrijving

De bescherming omvat het kasteel van Herzele, een landhuis in neobarokke en neoclassicistische stijl. Het kasteeldomein met onder meer park, dreef en aanhorigheden, is eveneens als monument beschermd.

Het kasteel van Herzele is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

kasteel, dat in kern uit het midden van de 19de eeuw dateert maar tot 1916 verscheidene verbouwingen kende. Het is opgetrokken deels in neo-Louis XIV- en neo-Louis XVI-stijl, telt twee en een halve bouwlaag en zeven traveeën waarvan drie als middenrisaliet, met vooraan bredere uitspringende hoekrisalieten. Het is opgetrokken met kalkzandsteen (hoek- en negblokken, cordons en lijsten), arduin (plint) en gedeeltelijk baksteen (vensterpenanten) en is afgewerkt met een steil dak. Geblokte hoekpilasters markeren de risalieten. Rechthoekige beneden- en getoogde bovenramen in natuurstenen omlijstingen. Middenrisaliet vooraan is voorafgegaan door een portiek op Toscaanse zuilen; erboven verdiepingen onder driezijdig fronton. Middenrisaliet van achtergevel met gesloten portiek en balkon van balusters en siervazen. Bij de ramen en de raamdeuren typisch Franse 'harmonica'-luiken.

Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2 (Herzele)
Het kasteel van Herzele met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne. Het huidige uitzicht, een mengeling van neobarok en neoclassicisme dateert van voor de Eerste Wereldoorlog.