Kasteeldomein van Herzele: landhuis

Beschermd monument van 21-12-2001 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Herzele
Deelgemeente Herzele
Straat Kasteeldreef
Locatie Kasteeldreef 2 (Herzele)
Alternatieve naam Kasteel du Parc

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41027/142.1
  • 4.01/41027/189.1
  • OO002556

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2, Herzele (Oost-Vlaanderen)

Het kasteel van Herzele, met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het kasteel van Herzele, een landhuis in neobarokke en neoclassicistische stijl. Het kasteeldomein met onder meer park, dreef en aanhorigheden, is eveneens als monument beschermd.

Waarden

Het kasteel van Herzele is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

kasteel, dat in kern uit het midden van de 19de eeuw dateert maar tot 1916 verscheidene verbouwingen kende. Het is opgetrokken deels in neo-Louis XIV- en neo-Louis XVI-stijl, telt twee en een halve bouwlaag en zeven traveeën waarvan drie als middenrisaliet, met vooraan bredere uitspringende hoekrisalieten. Het is opgetrokken met kalkzandsteen (hoek- en negblokken, cordons en lijsten), arduin (plint) en gedeeltelijk baksteen (vensterpenanten) en is afgewerkt met een steil dak. Geblokte hoekpilasters markeren de risalieten. Rechthoekige beneden- en getoogde bovenramen in natuurstenen omlijstingen. Middenrisaliet vooraan is voorafgegaan door een portiek op Toscaanse zuilen; erboven verdiepingen onder driezijdig fronton. Middenrisaliet van achtergevel met gesloten portiek en balkon van balusters en siervazen. Bij de ramen en de raamdeuren typisch Franse 'harmonica'-luiken.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.