Gemeentehuis Denderbelle

Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Denderbelle
Straat Klein Gent
Locatie Klein Gent 2 (Lebbeke)

Klein Gent 2, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Voormalig gemeentehuis, beschermd als monument bij MB van 12.12.2002. Pas tijdens het Frans Regime werd te Denderbelle een schepenbank geïnstalleerd. Voordien vormde Denderbelle namelijk één heerlijkheid samen met Sint-Gillis en Zwijveke.

Het gemeentehuis van Denderbelle is beschermd als monument.

Gemeentehuis Denderbelle is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, artistieke waarde, historische waarde

Naar stijl en concept is het gemeentehuis van Denderbelle een representatief voorbeeld van dit openbaar gebouwentype in een landelijke context. Het is illustratief voor de evolutie ervan op het platteland: de gevelopstand refereert nog naar de vroeger gebruikelijke combinatie van een gemeentehuis met andere functies.
Als gemeentehuis van 1902 met voorgevel in neo-Vlaamse-renaissancestijl is het een kwaliteitsvolle uiting van deze bouwstijl, typerend voor de bouwperiode en voor het architecturaal oeuvre van de ontwerper bouwmeester Clemens Sterck van Dendermonde.
Het monumentaal voorkomen in verhouding tot de nog aanwezige kleinschalige dorpshuizen affirmeert de voormalige publieke functie van het gebouw die na de recente renovatie voor de dorpsgemeenschap in ere werd hersteld.