Kasteeldomein van Herzele: aanhorigheden

Besluiten

Kasteel met dreef, park, moestuinmuur, toegangshek, Libanonceder, ijskelder, aanhorigheden en woningen

Beschrijving

De bescherming omvat de bijgebouwen ten zuiden van het kasteel van Herzele. Het kasteeldomein met park, dreef, kasteel en verschillende aanhorigheden, is eveneens als monument beschermd.

Waarden

De aanhorigheden van het kasteel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als bij het kasteel horende aanhorigheden: bij de hoek van de achtergevel een eenlaagse bakstenen aanbouw onder zadeldak met natuurstenen omlijstingen bij ramen en deuren, en achter het kasteel eenlaagse en tweelaagse bakstenen dienstgebouwen met getoogde ramen en deuren, met lichte spelingen in het gabariet die een meer pittoresk voorkomen bieden.

Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2 (Herzele)
Het kasteel van Herzele met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne. Het huidige uitzicht, een mengeling van neobarok en neoclassicisme dateert van voor de Eerste Wereldoorlog.