Hoeve Groenhof

Gemeente Kruibeke
Straat St.-Pietersdoorn
Locatie St.-Pietersdoorn 6 (Kruibeke)

Hoeve Groenhof

St.-Pietersdoorn 6, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Achterin gelegen woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak voorzien van twee recente dakkapellen met zadeldakje van 1785 (gedateerde balkslof).

De hoeve Groenhof is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het Groenhof is beschermd als monument omwille van de architecturale waarde als woonhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw (gedateerde balkslof) met deur in een geprofileerde bepleisterde omlijsting en beluikte vensters met houten kruiskozijnen en diefijzers;
omwille van de architecturale waarde van de bijhorende dwarsschuur als baksteenbouw met opmerkelijke rietbedekking, nog origineel en intact bewaard dakgebinte en houten straatgevel.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000648, Diverse monumenten en dorpsgezichten te Bazel (S.N., 1981).

Het Groenhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: