Opgaande zwarte moerbei bij hoeve

Houtig erfgoed

Beschrijving

De zwarte moerbei in de moestuin bij de hoeve langs de Molenberg 4 te Sint-Denijs-Boekel is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De zwarte moerbei, evenals een cirkelvormige zone eromheen met een straal van 10 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De locatie is een zeldzaam overgebleven voorbeeld van de historische samenhang boerenerf-zwarte moerbei, waarbij de boom er indertijd is geplant met het oog op fruitproductie

artistieke waarde

De moerbei vormt mede door zijn omvang en zijn mooie representatieve groeivorm een beeldbepalend object langsheen de Molenberg.

wetenschappelijke waarde

Mede door zijn leeftijd bezit deze zwarte moerbei een belangrijke genetische waarde als zeldzame boomsoort en dito fruitras.

Molenberg 4 (Zwalm)
De zwarte moerbei bevindt zich bij een voormalige hoeve langs de Molenberg, op de rand van de vallei van de Moldergembeek, tussen Sint-Denijs-Boekel en het Horebeeks gehucht Korsele. De moerbeiboom staat achter de tuinmuur op het erf en in de hoek van wat vroeger de boomgaard is geweest. Het betreft de dikste moerbeiboom van de Vlaamse Ardennen en één van de dikste van Vlaanderen.