Congregatiezaal en onderpastorie

Beschermd monument van 12-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Deelgemeente Lebbeke
Straat Onze-Lieve-Vrouwstraat
Locatie Onze-Lieve-Vrouwstraat 1 (Lebbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42011/119.1
  • OO002767

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Congregatiezaal en onderpastorie

Onze-Lieve-Vrouwstraat 1, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Ten nooordoosten van de huidige Grote Plaats staat een opmerkelijk neogotisch gebouw dat met zijn voortrapgevel uitzag op het kerkhof. De ruime bakstenen constructie werd gebouwd in 1880 door de kerkfabriek van Lebbeke als privé-school op de plaats van een in 1858 gebouwd zondagsschooltje.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De voormalige congregatiezaal en onderpastorie zijn beschermd als monument.

Waarden

Voormalige congregatiezaal en woning van de onderpastoor zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het beeldbepalende gebouw aan de noordoost-zijde van de Grote Plaats is een representatief en goed bewaard voorbeeld van een openbaar gebouw opgericht door de kerkfabriek in 1880 in een voor die periode gangbare neogotische stijl. Vooral de voortrapgevel is kenmerkend voor de op de Brugse gotiek geïnspireerde neogotische baksteenarchitectuur. De spitsboogvensters met karakteristieke roedeverdeling refereren, door de nog aanwezige initialen S A van Sint Aloysius, patroon van de studerende jongeren, naar de vroegere functie als congregatiezaal van de hier in 1889 opgerichte Confrerie der Jongeren. De woning voor de onderpastoor werd in dezelfde stijl en met dezelfde materialen opgetrokken en vormt hierdoor een harmonische architecturaal ensemble met de congregatiezaal.
Door zijn opeenvolgende functies als privé-school, congregatiezaal, catechismuslokaal en bibliotheek heeft het centraal gelegen gebouw gedurende decennia een belangrijke sociaal-culturele rol vervuld.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.